Imatran kosket ja Vuoksi

Kukaan ei taida olla arvioinut kuinka monta maalausta Imatran koskista on tehty. Ehkä tauluja on tuhansia. Jos mukaan lasketaan valokuvat ja postikortit, niin kuvia voisi olla useita kymmeniä tuhansia.

Juho Mäkelä, Niskakosken lastauslaituri, 1938, Sihtolan Imatra- kokoelma


Ikävämpää sitten on, että kuvat Imatran koskista voivat olla vähintään yhtä kuluneita kuin Ferdinand von Wrightin ”Taistelevat metsot”, Schjerfbeckin ”Toipilas” tai Simbergin ”Haavoittunut enkeli”.

Näyttely osana juhlavuotta

Imatra viettää tänä vuonna 70-vuotisuuttaan itsenäisenä kuntana. Imatra kauppala perustettiin 1948 alueista, jotka kuuluivat Ruokolahden, Joutsenon ja entisen Jääsken kuntiin.
Ajatus koski- ja Vuoksi-kuvista pulpahti esiin melkein itsestään. Päätettiin, että Imatran taidemuseossa järjestetään näyttely ”Imatran kosket ja Vuoksi” 1.6.-7.7.2018.
Näyttelyyn etsitään imatralaisissa kodeissa olevia koski- ja Vuoksi-aiheisia maalauksia, piirustuksia ja grafiikkaa. Näyttely antaa mahdollisuuden nähdä teoksia, jotka muuten olisivat suuren yleisön tavoittamattomissa.
Koski- ja Vuoksiaiheita on maalattu paljon varsinkin 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alussa. Tekijöinä ovat olleet taiteilijat, jotka ovat pysyvästi lunastaneet paikkansa Suomen taidehistoriassa. Jos näitä teoksia tarjottaisiin näyttelyyn, niin ennakko-odotukset kyllä ylittyisivät.
Lähinnä Imatralla tunnettuja maalareita ovat mm. Nikolai Silverberg ja Pauli Semeri. Tuskin erehtyy, jos ennustaa, että heidän teoksiaan tulee esille useita.
Näyttelyhanke on poikinut myös lahjoituksen. Kokoelmaan lisättiin Akseli Einolan Niskakoski-aiheinen öljyvärimaalaus.

Akseli Gallen Kallela, Imatra, 1893, vesiväri, Sihtola Imatran -kokoelma

Teoksia myös museon kokoelmasta


Näyttelyssä tulee olemaan mukana Imatran taidemuseon kokoelmateoksia. Vuoksi-aiheita ovat maalanneet mm. Uuno Alanko, Tuomas von Boehm, Väinö Kamppuri, Juho Mäkelä ja Mikko Oinonen. Kokoelman helmiin kuuluu Akseli Gallen-Kallelan vesivärityö ”Imatra” vuodelta 1893.
Useat ko. maalauksista ovat aikoinaan olleet insinööri Jalo Sihtolan kokoelmassa. Osa teoksista kuuluu Imatran taideyhdistyksen kokoelmaan.


Ilmoita teoksesi näyttelyyn

Halukkaita pyydetään ilmoittamaan teoksensa 9.4. mennessä taidemuseolle puh. 020 617 6702, 020 617 6713 tai eero.laajo@imatra.fi
Omistajia pyydetään tuomaan ja hakemaan teoksensa jos se vain suinkin on mahdollista. Muista järjestelyistä ja tarkemmista ajoista sovitaan erikseen.
Omistajan nimi pidetään salassa näyttelyssä kävijöiltä, jos omistaja niin toivoo.
Eero Laajo
intendentti
Imatran taidemuseo

Kommentit