Ina Collianderin enkelit


Ina Colliander o.s. Behrsen (1905-1985) syntyi Pietarissa arkkitehtiperheeseen. Kesät kuluivat Kuokkalassa Karjalan kannaksella, jossa Ina Collianderin äidinisä omisti rantatontin ja kolme huvilaa.

Colliander opiskeli Helsingissä Taideteollisen keskuskoulun graafisella linjalla. 1930-luvun kesinä hän asui Kuokkalassa Villa Golickessa. Hän oli mennyt naimisiin kirjailija Tito Collianderin kanssa. Läheiseen ystäväpiiriin kuului kirjailijoita ja kuvataiteilijoita. Kuokkalan aika oli hyvin toimeliasta ja Villa Golickesta tuli keskeinen suomenruotsalaisten modernistien kokoontumispaikka.

Tito Collianderin mukaan Kuokkalan aikana kaikki muu oli epävarmaa paitsi köyhyys. Ina Colliander aloitti puupiirrosten teon osittain siksi, että niiden tekeminen oli kohtuullisen halpaa. Puulaatat olivat usein ilmaisia, koska Colliander käytti hyväkseen rannalle huuhtoutuneita ajopuita.

Ina Colliander, Kolme enkeliä, 1945, puupiirros, Sihtolan Imatra-kokoelmaIkonitaiteen vaikutus


Ortodoksinen uskonto kuului Ina Collianderin elämään läheisesti jo lapsuudesta alkaen. 1940-luvulla Ina Colliander vieraili usein Uudessa Valamossa ja Keiteleellä Konevitsan luostarissa.

Ensimmäinen enkeli-aiheinen puupiirros Kolme enkeliä valmistui 1945. Teoksen kuva-aihe oli peräisin Andrei Rublevin tunnetuimmasta ikonista Pyhä Kolminaisuus.

Collianderin tuotannon kookkaimmat puupiirrokset kuuluvat 1959 valmistuneeseen enkeliaiheiseen sarjaan. Imatran taidemuseon Sihtolan Imatra-kokoelmassa oleva Sininen enkeli 1959 on osa tätä sarjaa. Enkelit olivat esillä galleria Artekin näyttelyssä Helsingissä.


Ina Colliander, Sininen enkeli, 1959, puupiirros, Sihtolan Imatra-kokoelma


Artekin näyttely oli menestys. Taidehistorioitsija Sakari Saarikivi kirjoitti, että Collianderin grafiikka ”on niin puhdasta grafiikkaa ja niin persoonallista, että se tulee jäämään pysyväksi luvuksi taidegrafiikkamme historiaan”. Einari Vehmas kirjoitti, että Collianderin enkelit olivat samanaikaisesti sekä ikonitaiteen muunnelmia että täysin Collianderin omia hahmoja.

Sinisen enkelin lisäksi Imatran taidemuseon kokoelmaan kuuluu useita Collianderin uskonnollisia teoksia. Sihtolan Imatra-kokoelmassa ovat mm. Kolme enkeliä 1945, Usko ja toivo 1954, Paratiisi 1955 ja Pojan kuolema 1958.

Ina Colliander on ennen kaikkea tunnettu puupiirroksistaan ja enkeliaiheistaan. On sanottu, että hänen vedoksissaan näkyvät samalla kertaa sekä puun olemus että persoonallinen kädenjälki.


Eero Laajo, intendentti
Imatran taidemuseo

Ina Colliander, Marttyyrisarjasta III, 1964, puupiirros, Imatran taideyhdistyksen kokoelma


Kommentit