Taidemuseo Poikilon kokoelmavuosi 2020


Kouvolan taidemuseo Poikilon kokoelmat ovat karttuneet kuluneen vuoden aikana nykytaiteen osalta. Teoshankintoja on tehty pääosin suoraan paikallisilta taiteilijoilta. Erityisen merkittävä kymenlaaksolaisen nykytaiteen hankintakanava oli taidemuseo Poikilossa keväällä 2020 esillä ollut paikallisen taiteilijaseura KOUTA ry:n Myötä-juhlavuosinäyttely. Esillä olleita teoksia ostettiin Tiiu Anttiselta, Säde Hirvoselta, Marjo Lahtiselta, Erik Laineelta, Hanna Peräkylältä, Minna Rissaselta ja Jouni Saloselta. Lisäksi hankittiin näyttelyn ulkopuolelta teoksia Markku Metsolta sekä yhteisteos Mikko Sakalalta ja Manja Riihelältä. Useimmat hankinnat täydensivät taidemuseo Poikilon kokoelmassa olevien paikallisten taiteilijoiden tuotantoa, mutta ostojen myötä kartutettiin myös uusia paikallisia kokoelmataiteilijoita. 


Hanna Peräkylän teokset Insulation ja Building / Unbuilding muodostavat kokonaisuuden, joka käsittelee lyhytjänteisyyttä, keskeneräisyyttä, piiloutumista, suojaa ja ontuvaa paikkaamista. Ne on toteutettu sekatekniikalla kierrätysmateriaaleille. Hanna Peräkylä, Building / Unbuilding (2019–2020), kuva: Hanna Peräkylä


Myötä-näyttelystä hankituista teoksista on jo ehditty lainata ja esitellä Tampereen taidekeskus Mältinrannassa aiemmin KOUTA ry:n puheenjohtajanakin toimineen Hanna Peräkylän teoksia, Building / Unbuilding ja Insulation (2019–2020). Peräkylän sekatekniikkateokset muodostavat näyttävän kokonaisuuden, joka edustaa harkitulla työstöllään ja muodollaan tasokasta kotimaista installaatiotaidetta ja nykymaalausta. Useita apurahoja ja stipendejä saaneen Peräkylän teoksia löytyy taidemuseo Poikilon kokoelmien lisäksi myös Taidekeskus Salmelan kokoelmista. Uuden kokoelmataiteilijamme, kuvanveistäjä Tiiu Anttisen pronssiveistos Pykä Pykä adult (2020) matkasi puolestaan syksyksi 2020 näyttelyyn Itävallan Salzburgiin, jossa se oli esillä Vantaan taiteilijaseuran yhteisnäyttelyssä. Anttinen työskentelee ja ylläpitää näyttelytoimintaa Taidekeskus Antareksessa, Sippolassa. Useita apurahoja ja stipendejä saanut Anttinen on opiskellut Pekka Halosen akatemiassa ja Imatran taideoppilaitoksessa.


Alkuvuonna 2020 tehtiin hankintoja myös kahdelta laajemmin tunnetulta kotimaiselta taitelijalta, Osmo Rauhalalta sekä Sirkka-Liisa Longalta. Kouvolalaissyntyiseltä Sirkka-Liisa Longalta hankittiin kaksi teosta, pastellimaalauksen Vesimiehen vuosi III (1988) sekä öljymaalauksen Tulvavesi (2018). Pitkän linjan taiteilijana Lonka on osallistunut näyttelyihin 1970-luvulta alkaen sekä osallistunut useisiin kansainvälisiin taidetyöpajoihin, tehnyt näyttely-, opinto- ja työskentelymatkoja sekä opetustehtäviä Euroopassa, Aasiassa, Afrikassa ja Latinalaisessa Amerikassa. Lonka valittiin Kouvolan kuvataiteilijaksi vuosille 2017-2019 ja hänen taidettaan oli esillä Näin olen nähnyt -yksityisnäyttelyssä taidemuseo Poikilossa kesällä 2019. 


Tiiu Anttisen pitkänomainen ja matala pronssiveistos kuvaa kuvitteellista meressä kelluvaa eliötä. Taustaideana on taiteilijan kiinnostus mikroskooppikuviin ja koneen osiin. Tiiu Anttinen, Pykä pykä adult (2020), kuva: Kuvaus Anders Gustav & co


Vuoden merkittävimpiin lahjoituksiin lukeutuu arvokas lahjoituskokonaisuus kansallisesti arvostetulta ja tunnetulta taiteilijalta, Raakel Kuukalta. Valokuvataiteilija Raakel Kuukka asuu ja työskentelee Helsingissä. Hän on taiteellisen työskentelynsä ohella toiminut opettajana, kuraattorina ja luottamustehtävissä. Valokuvataiteilijan teoksia on nähty laajasti yksityis- ja ryhmänäyttelyissä sekä biennaaleissa Suomessa ja ulkomailla. Hänelle myönnettiin valokuvataiteen valtionpalkinto vuonna 2013. Kuukka lahjoitti taidemuseo Poikilolle Luonnos muotokuvaksi raskauden aikana -valokuvasarjan (1996), jonka synty liittyy taiteilijan toiseen raskauteen. Sarja on ensimmäinen negatiivista vedostettu värivalokuvasarja Kuukan tuotannossa. Lahjoitetut vedokset on vedostettu vuonna 2011 Suomen valokuvataiteen museon näyttelyä varten. Valokuvasarjan teoksia on ollut esillä Sydänkohtauksia-näyttelyssä Galleria Valöörissä 23.10.–10.11.1996, Perhe/Postperhe-näyttelyssä Myyrmäkitalossa MAP-tapahtuman yhteydessä 18.9.–9.11.1997, Raakel Kuukka – Retrospektiivi -näyttelyssä Suomen valokuvataiteen museossa 7.10.2011–15.1.2012 ja Kirje äidiltä -näyttelyssä Kuusankoskitalon galleriassa 3.–29.3.2016.


Kirjoittaja on taidemuseo Poikilon kokoelmista vastaava amanuenssi Mira Arkko

Raakel Kuukan Luonnos muotokuvaksi raskauden aikana -valokuvasarjan (1996) synty liittyy taiteilijan toiseen raskauteen, kuvissa on mallina itse taiteilija. Sarjan kuvat 1-20 ovat kromogeenisia värivedoksia, editio 1/3 vuodelta 2011 ja kuvat 21-22 kromogeenisia värivedoksia, editio 1/3 vuodelta 2011. Raakel Kuukka, Luonnos muotokuvaksi raskauden aikana (1996), kuva 1. kuva: Kuvaus Anders Gustav & coLähteinä käytetty seuraavia julkaisuja ja artikkeleita:

Taiteilijoiden tiedonannot ja kotisivutKommentit