Junnua näyttämöllä - Juha ”Watt” Vainio 80-vuotta


Esa Honkasen kokoelma

Pikkujoulut Fenniassa 1958. vas. Heikki Kauppinen, Pertti Forssell, Juha Vainio, Keijo Laitinen, Ilmo Ylkänen, Eetu Syrjä. Kuvaaja: Hannu Halonen

Kotkalainen Esa Honkanen näki vuonna 1999 Joensuussa lehti-ilmoituksen: Elämää ja Erotiikkaa, Juha Vainion lauluista rakennettu musiikki-iloittelu, kapellimestarina Carlos Sedano. Ilmoitus synnytti ajatuksen selvittää, missä kaikkialla on tehty näyttämöesityksiä Juha Vainiosta ja hänen lauluistaan.

Juha ”Watt” Vainio (1938-1990), jota Junnuksikin kutsuttiin,  oli laulaja-lauluntekijä ja ennen kaikkea sanoittaja. Hän ehti tehdä sanat arviolta noin 2 500 julkaistuun kappaleeseen, joista suurimman osan on levyttänyt joku toinen artisti.


Esa Honkanen, Jukka Ojala ja Timo Peltola esittivät Juha Vainion musiikkia julistenäyttelyn avajaisissa. Kuva: Esa Honkanen.


Tieto Vainion musiikkiin liittyvistä näytelmistä oli palasina maailmalla. Teatterin tiedotuskeskuksen, Drama Corner Oy:n ja Näytelmäkulman kautta löytyi tietoa vain Albatrossi ja Heiskanen -esityksistä eikä Suomen Harrastajateatteriliittokaan tilastoi eri käsikirjoituksia ja esityksiä. Muusikon työnsä ohessa Esa Honkanen ryhtyi siis itse jäljittämään tietoja. Vuosien mittaan tulosta tuli. Honkasen kokoelmassa on nyt kaikkiaan 37 esityksen julisteet. Julisteet ovat näytteillä Merikeskus Vellamossa 9.9.2018 saakka. Näyttelyn avausta juhlistettiin Junnua sanoin ja sävelin -konsertilla 10.5.2018, jolloin tuli kuluneeksi 80 vuotta Juha Vainion syntymästä.Albatrossi ja Heiskanen, musiikkinäytelmistä suosituin


Eniten julisteissa on esillä Albatrossi ja Heiskanen -musiikkinäytelmä, jonka Jukka Virtanen käsikirjoitti ystävänsä Juha Vainion kuoleman jälkeen. Siinä haikaillaan merille. Albatrossi ja Heiskanen - näytelmässä on valmis käsikirjoitus eli juoni lauluineen (30) ja siksi siihen on ollut ehkä helpoin tarttua. Näytelmän nimessä yhdistyvät kaksi laulua: Albatrossi, sekä Heiskasen kanssa kun heiluttiin. Vainio osallistui Albatrossi-kappaleella Kotkan meripäivien merimieslaulukilpailuun, mutta kilpailuraati ei pitänyt siitä. Tästä huolimatta se nousi suureen suosioon ja siitä tuli Vainion tunnetuimpia kappaleita. Työmies Heiskasesta on tehty myös erikseen näytelmäesityksiä.

tran teatterin Albatrossi ja Heiskanen, teatterijuliste vuodelta 2003. Kuva: Kymenlaakson museo.


Vainion erikoisuuksiaErikoisuutena Vainioon liittyvien näytelmien joukossa on Giuseppe Verdin ooppera Aida. Verdi sävelsi oopperan tilaustyönä Kairon uuteen oopperataloon vuonna 1871. Tarina kertoo komentaja Radamesin ja vihollismaan prinsessa Aidan traagisen rakkaustarinan sodan varjossa. Professori Irma Rewell teki Aidasta modernin sovituksen, jonka ensi-ilta oli 1966. Rewell sovitti libreton nykyaikaan ja Juha Vainio kirjoitti sanat.

Toinen erikoisuus on Joensuun teatterin Topparoikka. Topparoikka oli joensuulainen kesäteatterinäytelmä. Harjoitukset olivat jo alkaneet, kun tuli selväksi, että näytelmän laulut eivät toimineet ja Vainio kutsuttiin kirjoittamaan ne uudelleen. Lisäksi talkooporukka kuskasi kokonaisen höyryveturin matkojen päästä esityksen lavasteeksi.

Esa Honkasen muistot Junnusta ylöskirjasi Kymenlaakson museon amanuenssi Mirkka Kallio.

Varkauden teatterin Albatrossi ja Heiskanen, teatterijuliste vuodelta 2005. Kuva: Kymenlaakson museo.Kommentit

  1. muistan kuulleeni tosta aidasta joskus mut topparoikkaa en tiennyt

    VastaaPoista

Lähetä kommentti