Alexander Reichsteinin valotaidetta Kartanoiden Kouvola -näyttelyssä. Kuva Janne Torikka


Alexander Reichstein:

”He olivat täällä” Kartanoiden haamuja valoveistoksina

Kartanoiden Kouvola -näyttelyssä

28.11.2019–31.5.2020

Kartanoiden haamut heräävät henkiin Poikilossa


Jo aiempina vuosina Taidemuseo Poikilossa on neuvoteltu kuvataitelija Alexander Reichsteinin näyttelyn saamisesta Kouvolaan. Kun aloitimme kaupunginmuseon Kartanoiden Kouvola -näyttelyn suunnittelun, halusimme ottaa näyttelyn erityiskohderyhmäksi lapset ja lapsiperheet. Silloin keskusteluissa nousi jälleen esiin Alexander Reichstein, joka on taiteessaan erikoistunut erityisesti lastenkulttuuriin. Ensimmäinen ajatus oli saada He olivat täällä -sarjan valoveistoksia Kouvolatalon puistoon tuomaan valoa pimeimpään marras-joulukuun vaihteeseen ja juhlistamaan Kartanoiden Kouvola -näyttelyn avajaisia. Heti ensi tapaamisella taiteilija innostui näyttelyn aiheesta ja erityisesti kartanoiden kummitustarinoista. Puistoinstallaation lisäksi lähdimmekin suunnittelemaan myös kummitushuonetta kaupunginmuseoon.

Kartanoiden Kouvola -näyttely kokoaa yhteen Kouvolan alueen 22 kartanoa, joilla jokaisella on uniikki tarinansa. Kartanoiden omistajasuvut ovat vuosisatojen ajan kietoutuneet yhteiskunnan historian käännekohtiin. Tositarinat, legendat, huhut ja kummitustarinat ovat osa kartanoiden viehätystä. Oma kummitus on miltei osa kartanon määritelmää! Alexander Reichstein viehättyi erityisesti Anjalan kartanon vanhan harmaan, Valkealan kartanon valkean neidon ja Mustilan mustan everstin tarinoista. Vanha harmaa ja musta eversti liittyvät uusina hahmoina osaksi He olivat täällä -teossarjaa.

Kartanoiden Kouvola -näyttelyn kävijät voivat uppoutua valoteosten maagiseen tunnelmaan aina vuoden 2020 toukokuun loppuun asti. Hohtava harmaa rouva liihottaa hiukset hapsottaen, valkea neito huokaa yksinäisenä ja musta eversti hautoo nurkassa epäoikeudenmukaista kohteluaan. Kartanon kissa pitää kurissa lattian rajassa vilistäviä rottia. Kummitushuoneen värisyttävää tunnelmaa korostaa äänitaiteilija Petri Laakson hyytävä äänimaisema. Huoneen taustaseinälle on projisoitu Tatiana Moshkovan animaatio, jossa lipuvat uneksivat ihmishahmot, lepakot ja enkelit. Hetken aikaa voi kuvitella itsensä vanhan kartanon pimeille käytäville, joilla mielikuvitus lähtee laukkaan. 

Anjalan kartanon Vanha harmaa, Mustilan Musta eversti ja Valkealan kartanon Valkea neito Kartanoiden Kouvola -näyttelyn kummitushuoneessa. Kuva Janne Torikka

Kolme tarinaa kummitushuoneen taustalla


Anjalan vanha harmaa

Anjalan kartanon harmaa rouva on levoton. Hän kiiruhtaa portaissa vaatteet epäjärjestyksessä ja hiukset hapsottaen. Jos silloin näet Harmaan, hän tuo viestin tulevasta onnettomuudesta. Joskus Rouva on levollinen ja liikkuu tyynenä, rauhallisena, hyvien aikojen ennusmerkkinä. Kuka Harmaa on? Ehkäpä Wrede-suvun esiäiti Gertrud von Ungern pitää silmällä jälkeläisiään?

Valkea neito

Valkealan kartanon puiston keskellä on suuri kivi. Kerrotaan, että kiven alle on haudattu kartanon tyttären sulhanen, Kustaan sodassa kaatunut ruotsalainen upseeri. Murheen murtama Valkealan kartanon valkea neito kulkee yhä puiston keskikäytävää pitkin sulhasensa haudalle.

Musta eversti

Mustilan kartanon puutarhurit kertoivat puretun kartanon kellarikäytävissä vaeltavasta kummituksesta. Jääkäriupseeria ei sairautensa vuoksi kelpuutettu hänen sotilasarvoaan vastaavaan asemaan talvisodan päämajaan. Verisesti loukkaantunut eversti riisti oman henkensä.


Kuva Sergei Roumiantsev

Taiteilija Alexander Reichstein

Suomessa vuodesta 1990 asti asunut venäläissyntyinen taiteilija ja kuvittaja Alexander Reichstein (s. 1957) on valloittanut suomalaisesta taidekentästä omanlaisensa erikoisalueen. Reichsteinin mielikuvitukselliset, interaktiiviset installaatiot leikittelevät taiteen ja illuusioiden rajalla. He olivat täällä -sarjan valoteokset nähtiin ensimmäisen kerran LUX Helsinki -tapahtumassa vuonna 2016. Sen jälkeen ne ovat kiertäneet eri kokoonpanoissa maailmaa. Sarjan veistokset taiteilija tekee taivuttamalla käsin teräslankaa. Ne ruiskutetaan maalilla, joka hohtaa UV-lamppujen loisteessa. Pimeässä hahmot hohtavat kylmän sinisinä haamuina, aivan kuin 3D-piirroksina. Jos et ennättänyt näkemään valloittavia hahmoja Kouvolatalon puistossa, seuraavan kerran ne nähdään helmikuun puolivälissä Porvoossa J. L. Runebergin kodin pihapiirissä.


Kouvolatalon puistossa valoteokset lumosivat vain kahden viikon ajan marras–joulukuussa 2019 ja niiden suosio ylitti kaikki odotukset. Iltaisin puisto täyttyi ihastelevista ihmisistä, jotka ikuistivat tunnelmaa kännykkäkameroillaan. Päivittäin saattoi nähdä kuvia ja lukea ihastelevia kommentteja sosiaalisen median kanavissa. Kuvat Tiia Yli-KankahilaLisätiedot:

Amanuenssi Hanna Kaivonurmi, puh. 020 615 6739 tai hanna.kaivonurmi(at)kouvola.fiTaiteilija Alexander Reichstein

http://www.reichstein.name/

Kartanoiden Kouvola -näyttely

https://www.poikilo.fi/nayttelyt/kartanoiden-kouvola/

Kommentit