Pilothalli. Kuva Hanna Kostiainen


KUVATAITEEN KOULUTUS LAPPEENRANTAANSaimaan ammattikorkeakoulun kuvataiteen koulutus muutti kesällä 2019 Imatralta Lappeenrannan Skinnarilan kampukselle. Syksyllä opinnot aloitettiin uusissa remontoiduissa tiloissa. Kuvataiteelle remontoitiin noin 2000 neliötä vanhoista Saimian tekniikan laboratoriotiloista sekä LUT-yliopiston kemian tiloissa. Vuoden 2020 alusta Saimaan ammattikorkeakoulu yhdistyi Lahden ammattikorkeakoulun kanssa ja uusi nimi on LAB –ammattikorkeakoulu. 

Taidekoulutuksella oli pitkä historia Imatralla. Koulutus alkoi Imatran taideyhdistyksen iltakouluna 1950 –luvulla, se muuttui iltakoulusta päiväkouluksi vuonna 1988. Imatran Taidekoulu muuttui osaksi Etelä-Karjalan ammattikorkeakoulua vuonna 1997 ja sittemmin, vuonna 2009, koulun nimi muuttui Saimaan ammattikorkeakouluksi. Ja nyt aloitimme vuoden alussa LAB ammattikorkeakouluna.

Kuvataiteen koulutus sai uudet opetus- ja työskentelytilat keskelle Skinnarilan kampusta, entisiin ammattikorkeakoulun ja yliopiston tekniikan laboratorioihin.  Taiteelle remontoiduissa tiloissa on työtilat maalaukseen, kuvanveistoon, taidegrafiikkaan, korutaiteeseen ja valokuvaukseen. Lisäksi kuvataiteella on gallerialuokka mm. ympäristötaiteen opetukseen, tässä tilassa on hyvä harjoitella taideteosten ammattimaista esittämistä. Opiskelijoilla on perehdytyksen jälkeen mahdollisuus työskennellä kuvataiteen tiloissa 24/7.

Grafiikka. Kuva Hanna Kostiainen.Olemme myös saamassa kampukselle näyttelytilan keskeiselle risteyspaikalle Street Cafen viereen. Taideopiskelijoiden aherrus tulee näkymään kampuksella liikkuvien arjessa ja taideopiskelijat pääsevät harjoittelemaan näyttelytoimintaan kuuluvia rutiineja.


Työskentelytilat kuvataiteelle ovat pienemmät kuin mitä ne olivat Imatralla. Imatralla tilat olivat kolmessa eri paikassa ja välimatkaa oli paljon. Nyt kampuksella työtilat ovat yhdessä toimipisteessä, kaikki ovat lähellä toisiaan ja hienona lisänä kuvataiteen omiin tiloihin on kampuksen muut yhteistyömahdollisuudet kuten tekniikan koulutuksen betonilaboratoriot, yliopiston lasertyöstölaboratoriot ja Jamie Hyneman Center, JHC.

Korupaja. Kuva Hanna Kostiainen.

Isolla kampuksella opitaan yhteistyöhön. Yhteisöllisen työskentelytavan opettelu on tärkeää, sillä usein ammattitaiteilijat toteuttavat isot taidehankkeet toisten taiteilijoiden tai moniammatillisten ryhmien kanssa.
Lue lisää kuvataiteen opiskelusta tästä linkistä (linkki vie uuden LAB-ammattikorkeakoulun sivuille; LAB aloitti toimintansa 1.1.2020, kun Saimaan ja Lahden ammattikorkeakoulut yhdistyvät).

Eija Mustonen

Kuvataiteen osaamispäällikkö


Maalauslabra. Kuva: Hanna Kostiainen.


Valokuvaus. Kuva: Hanna Kostiainen.

Kommentit