Kolme veistosta siirretty Imatralla

 

Julkisen veistoksen siirtäminen paikasta toiseen on harvinaista. Imatralla on tänä vuonna niin tehty. Veikko Nuutisen Valssi 1980 ja Aimo Tukiaisen Tukinuittajat 1947 ovat uusissa paikoissa. Stora Enson omistama Gunnar Finnen Eränkävijä 1947 on jo aikaisemmin ilmestynyt Kaukopään tehtaan pääportin edustalle.

Tukinuittajat

Aimo Tukiaisen Tukinuittajat tuli Imatran kaupungin haltuun kun Enso-Gutzeit Oy lahjoitti sen kaupungille 1970. Tuolloin Imatran Mansikkalaan oli valmistunut Mane Hetzerin ja Arto Sipisen piirtämä kaupungintalo. Tukinuittajat sijoitettiin kaupungintalon edustalle. Kasvot olivat kohti kaupungintaloa ja pohjoista. Uittajat näyttivät ponnistelevan vastavirtaan.

Tänä syksynä Tukinuittajat siirrettiin Imatrankoskelle Koskipuistoon lähelle Taisto Martiskaisen Imatran impeä 1972. Paikka on kaupunkipuron vieressä vanhan tukinuittorännin kohdalla. Uittajien kasvot ja kuvitteellinen uittosuunta ovat nyt etelään päin. Vastavirtaan etenevästä Imatrasta ei enää tarvitse vitsailla. Valokuvaaminenkin on helpompaa kun kasvot eivät ole aina varjossa.



Valssi terveyskeskuksen edessä. Kuva: Eero Laajo. 


Valssi

Veikko Nuutisen Valssi pystytettiin 1980 Mansikkalan terveyskeskuksen pääoven eteen. Rakennus purettiin 2019 sisäilmaongelmien takia. Syntyi ajatus, että veistos siirrettäisiin Kulttuuritalo Virran eteen, joka on valmistunut 1986 ja piirtänyt Arto Sipinen. Nuutisen Valssi edustaa samoja modernismin ihanteita kuin Arto Sipisen suunnittelema Kulttuuritalo Virta. Molemmat ovat 1980-luvun luomuksia.

Arkkitehti Ari Sipisen, Arto Sipisen pojan, mielestä veistos oli hieno ja sopisi hyvin uuteen paikkaan. Lännenpuoleinen vesiallas voitiin purkaa ja tilalle siirtää Valssi-veistos. Idän- eli Vuoksen-puoleinen allas päätettiin Ari Sipisen toiveen mukaisesti säilyttää. Allekirjoittaneesta tuli siirtourakan ja kunnostamisen järjestelijä.

Valetusta alumiinista tehty Valssi oli ehtinyt olla 40 vuotta ulkoilmassa. Se oli hapettunut mattapintaiseksi ja siihen oli ehditty tehdä tageja keltaisella spraymaalilla. Alustan graniittilaatat olivat osittain rikkoutuneet. Niitä oli kolhittu ilmeisesti lunta ajattaessa. Alkuperäinen sijoituspaikka oli lisäksi ahdas eikä veistoksen katsomiseen saanut riittävää etäisyyttä.



Valssi, takana kaupungintalo ja kultuuritalo. Kuva. Eero Laajo


Päätettiin, että veistos puhdistetaan ja kiillotetaan. Työn teki Saimaan ammattikorkeakoulun eläkkeellä oleva opettaja kuvanveistäjä Jean-Erik Kullberg. Lopputulos oli erinomainen. Töhryt olivat kadonneet ja tilalle tullut alumiini sellaisena kuin se valmistumisen jälkeen oli ollut.

Veistoksen alustan suunnitteli Imatran arkkitehtuuritoimiston Pekka Partinen Veikko Nuutisen ohjeiden mukaisesti.

KIPA:n Jouni Matikainen rakensi alustan. Siirto- ja pystytystyöstä huolehti Jean-Erik Kullberg ja KIPA:n porukka Jouni Matikaisen johdolla. Veistos asennettiin paikalleen 6.8.2020.


Valssi kuttuuritalon edessä. Kuva: Eero Laajo.


Eränkävijä

Enso-Gutzeit Oy oli hankkinut Gunnar Finnen Eränkävijän yhdessä Aimo Tukiaisen Tukinuittajien kanssa 1947. Kummankin sijoituspaikaksi tuli Vuoksessa oleva Tornansaari Niskalammen lähellä. Saaressa sijaitsi vesivoimalaitos ja Enso-Gutzeitin, eli nykyisen Stora Enson, tehdasrakennuksia. Hankintojen takana oli mitä ilmeisimmin tehtaanjohtaja ja taiteenkeräilijä Jalo Sihtola. Eränkävijät siirrettiin myöhemmin Tornansaaresta Niskalammen Tipanmäelle Enso-Gutzeitin metsäkonttorin eteen ja sieltä edelleen Kaukopään tehtaan pääportin eteen.



Eero Laajo

intendentti

Imatran taidemuseo

Kommentit