Tove Janssonin monumentaalimaalaukset Kotkassa ja Haminassa

Tove Janssonin nimiin on useassa lähteessä merkitty 11 monumentaalimaalausta, mutta ilmeisesti niitä oli enemmän. Useat Janssonin monumentaalimaalausprojekteista poikkesivat esittävällä sisällöllään selvästi hänen taulumaalauksestaan. 

Julkiset tehtävät toivat taiteilijalle uusia yleisöjä. Janssonin ensimmäinen seinämaalaus Kotkaan valmistui Kymenlaaksonkadulle vuonna 1949. Muutamaa vuotta myöhemmin hän maalasi Kotkaan toisen seinämaalauksen ammattikoululle, sekä naapurikaupunki Haminaan Seurahuoneelle kaksi maalausta. Kotkan ammattikoulun maalaus ei ole laskettuna yhteentoista edellä mainittuun. 

 Boel Westin kertoo kirjassa Tove Jansson - Sanat, kuvat, elämä (2014): 

 "Syksyllä 1948 Tove otti Ateneumissa tunteja opetellakseen maalaamaan al secco. Uusi työ "seinämaalauksia kevyempään tyyliin" odottaa Domuksen opiskelija-asuntolassa. Tapansa mukaan hän aloittaa perusteista ja dokumentoi tekniikkaa ja tietoja maalausmuistikirjaansa. Pian tulee tilaus Kotkasta: seinämaalaus lastentarhaan. Hän on iloinen tehtävästä. Se suo kaivattuja tuloja kurjaan talouteen. Kukaan ei enää osta taidetta kuten sodan aikaisessa sijoitusinnossa, häneltä karhutaan maksamattomia veroja ja vuosia vanhoja velkoja ja hän joutuu jopa maksamaan kirkollisveroa." 

"Ihmetyttää kovasti mitä sinä pitäisit frescosta al secco", hän kirjoittaa Evalle maalattuaan Kotkassa kuukauden. Hän kaipaa muiden, varsinkin kaikkein luotetuimpien, mielipiteitä uudesta työstään. "Se on 7 metriä pitkällä seinällä lastentarhassa, talossa, jonka Gutzeit (tehtaanperustaja) on rakennuttanut työntekijöilleen. He jättävät sinne lapset (80 kpl) mennessään töihin." 

 "Hän kertoo käyttävänsä työssään vahaa ja värjättyjä kiviä, jotka upotetaan seinään 500 vuotta vanhan reseptin mukaisesti." 

Janssonin lastentarhan maalauksessa kuvataan perinteisiä satujen haltioita ja prinssejä ja prinsessoita ja mukana on muumikirjoista tuttuja hahmoja. Kissat ovat sinisiä ja punaisia. Lisäksi tietyt yksityiskohdat ovat mukana tuomassa paikallisväriä, kuten kilometripylväs, joka kertoo etäisyyden Kotkaan. 


Huone, jonka seinässä on suuri, värikäs maalaus. Huoneessa on tuoleja ja pöytä.
Entisen lastentarhan tiloissa osoitteessa Kymenlaaksonkatu 4 on Kotkan kaupungin toimistotiloja. 


Kotkan ammattikoulun seinämaalaus esittää merimiestä rannalla. Kuvan oikeassa laidassa on majakka ja karttapallo, vasemmalla merenneito, kaloja ja hevosia ja taivaalla kompassikuvio. Maalaus on kooltaan 5,84 m leveä ja 3,0 m korkea. Siinä Tove Janssonin maalaustekniikka on kevyt ja läpikuultavan akvarellimainen. Peittävää maalipintaa on käytetty lähinnä henkilöhahmoissa. 

Haminan Seurahuoneen maalauksista toinen kuvaa merta kaloineen ja vesikasveineen ja se on nimetty Tarinaksi merenpohjasta. Toisessa on esitetty Haminan historiaa varuskuntakaupunkina. Siinä on kartta Haminan erikoisesta asemakaavasta ja kadetteja viittauksena kaupungissa olleeseen kadettikouluun.

Maalaukset Tove teki ateljeessaan öljymaalilla kankaalle ja kuljetti 5,5, m ja 1,41 m kokoiset kankaat Haminaan. Jos Kotkan maalausten tuotot menivät veroihin ja velkoihin, Haminan maalauksien palkat Tove kertoo ystävälleen Eva Konikoffille tuhlanneensa äitinsä Hamin 70-vuotispäiviin (Boel Westin ja Helen Svensson, Kirjeitä Tove Janssonilta, 2014). 


Huoneen seinällä on pitkä, värikäs taideteos. Teoksen alla on sohva.
Ylhäällä ja alhaalla: Janssonin Haminan Marskin saliin maalaamat teokset siirrettiin vuonna 2022 Raatihuoneelle.

Pitkä, värikäs taideteos on ripustettu seinälle. Teoksen edessä on tuoleja.


Maalaus, jossa lukee Tove Jansson 1952. Nimen yläpuolelle on maalattu muumipeikko.
Yksityiskohta Haminan maalauksen signeerauksesta.


Tove Janssonin teoksia, etenkin muumikirjoja, on käännetty 45 kielelle ja hän on Suomen käännetyin kirjailija. Vaikka Jansson tunnetaan yhtenä Suomen tunnetuimpana kirjailijana, hän piti itse itseään aina ensisijaisesti taidemaalarina. 



Teksti ja kuvat: 
Mirkka Kallio, Kymenlaakson museon amanuenssi



Kommentit