Tulla koetuksi ja kokea

Mikä olikaan taiteen tehtävä? Ikuinen kysymys ja kiihkeä vastaus – tai kenties väsynyt kaikki käy -vastaus. Vai tarvitseeko tietää? Kouvolan taidemuseo Poikilossakin voi taiteen tehtävää pohtia ken haluaa. Alkuvuonna 2017 taiteen tehtävä voisi Poikilossa olla esimerkiksi hätkähdyttäminen, kannanotto ihmiskauppaan ja naiseuteen; kenties uni, ehkä kuolema.


Päivi Eronen: Hanna, 2016, pigmenttivedos dibondilevylle.Paula Tella: Hair, 2015.

Poikilossa kevät käy naisenergialla: Anne Tompurin, Päivi Erosen ja Paula Tellan näyttely Kohtaamisia yhdistää hyvin erilaisia näkökulmia naisena olemiseen. Siinä missä Paula Tellan valokuvateokset käsittelevät naiseuden kipupisteitä, Päivi Eronen kiinnittää huomiota elämän Suomi-eksoottisiin, nautinnollisiin puoliin. Turvekylpy, avantouinti ja saunominen ovat Erosen valokuvissa naisten hyvinvoinnin aineksia – vähän miestenkin. Anne Tompurin luonto- ja kasvoaiheiset, mustanpuhuvat maalaukset taas tuovat mieleen arkkityyppisesti naiseuteen liittyviä yön ja pimeyden salaperäisiä ulottuvuuksia. Taiteilijatapaamisessa 1.4. klo 13 on tilaisuus tavata taiteilijat ja lisäksi nähdä Paula Tellan performanssi, joka tuo uuden elämysulottuvuuden hänen valokuviensa tematiikkaan.


Kuutti Lavonen:Oidipuksen korvat, 2006, mustaliitu, pastelli ja tempera kankaalle. Kuva: Rauno Träskelin.

Jos kevät onkin pääsiäiseen saakka naisten ja naiseuden, on kesä puolestaan antiikin tarustojen värittämää ikuista mielen saloihin uppoavaa pohdintaa. Kuutti Lavosen maalaukset, piirrokset ja grafiikka kutsuvat museoon otsikolla Hypnos ja Thanatos. Kreikkalaiset jumaluudet, unen jumala Hypnos ja kuoleman jumala Thanatos inspiroivat Lavosen kuvastoa, kun hän pohtii ihmisyyden ikuisia teemoja ja taiteellisen työn lähteitä. Uni avaa uuden aamun ja kuolema uuden elämän, sillä kaikki virtaa ja elämä jatkuu ikuisesti.

Tarvitseeko tietää, haluaako vaikuttua tänä keväänä vaikkapa kantaaottavasta naisnäkökulmasta tai antiikin tarustosta? Tarvitseeko tietää taiteen tehtävä, ennen kuin astuu näyttelyyn? Ei tarvitse. Suurimpaan osaan näyttelyssä nousee aina näyttelyvieras, katsojan tulkitseva mieli ja tunteva sydän.

Yksi ehdotus taiteen tehtäväksi on ihmismielen avartaminen - miksei myös ihan päinvastainen, tuttuuden turvan vahvistaminen. Kun katsoja etsii visuaalisista tunnelmista itseään puhuttelevaa, ei vastauksena voi olla oikeaa tai väärää. On vain sopivaa tai vielä sopivampaa ja sellaista, mikä juuri nyt ei sovi, mutta kenties myöhemmin puhuttelee. Myös sellaista, mikä joskus puhutteli, mutta ei enää. On hyvä tutustua myös sellaiseen taiteeseen, joka ei ensituntumalta vaikuta mielenkiintoiselta, tai jota ei osaa kohdata millään tasolla. Taidekokemuksen jälki voi silti jäädä itämään ja avata uuden oven ajallaan. Siksi on hyvä tarjota yleisölle mahdollisuuksia tutustua monenlaiseen kuvataiteeseen. Ärsyttäväkin puhuttelee tärkeällä tavalla: se vahvistaa käsitystä siitä, mistä juuri sillä hetkellä itse pitää, mikä tuntuu omimmalta ja sopivimmalta. Ei tarvitse kurottaa hetken ohi. Tulevaisuus tulee mieltymyksineen omalla painollaan.

Taiteen tehtävä – tulla koetuksi. Ihmisen tehtävä – kokea elämä. Taide on elämää. Kenties.

Museonjohtaja Elina Bonelius, Poikilomuseot


Kohtaamisia – Tompuri–Eronen–Tella 13.4. saakka 

Kuutti Lavosen Hypnos ja Thanatos 11.5.–20.8.2017
Taidemuseo Poikilo, Kouvola-talo
Varuskuntakatu 11, Kouvola.
Liput 7/5€, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi. Samalla lipulla pääsy myös Kouta ry:n galleriaan. Poikilo-galleriaan on vapaa pääsy. Poikilo-museot on museokorttimuseo.

Kommentit