Kehona - Näyttely, joka ääntelee, tuoksuu ja tuntuu


Sanna Pajusen teos Pompula, pampula, piste on sokeainkirjoituksen O-kirjain. Kuvaaja Lasse Lehtinen.

Onko karvainen veistos elävä? Kuka asuu taloissa ja kun ovikello soi, tuleeko joku avaamaan? Miltä tuntuu joutsenen lento tai jäniksen loikka? Miksi museossa on kaksimetrinen marja?

Kehona on taidenäyttely eri aisteille ja koko keholle. Sen on koonnut Porin lastenkulttuurikeskus, kuraattorina Päivi Setälä. Näyttelyn taiteilijat ovat Kirsi Jaakkola, Toni Lehtola, Sanna Pajunen ja Veijo Setälä.

Kehonan teoksia voi katsoa ja koskettaa, niihin liittyy ääniä, liikettä ja tuoksua. Eri aistit antavat teoksista erilaista tietoa ja laajentavat kokemusta taideteoksesta.Kirsi Jaakkolan akryylimaalaus Askel, askel, hyppy. Kuvaaja Päivi Hirsiaho.


Lähtökohtana näyttelyssä on myös eri ihmisten erilainen tapa käyttää aistejaan. Sokea henkilö kokee saman taideteoksen eri tavalla kuin näkevä henkilö. Lapsi kokee taideteoksen eri tavalla kuin aikuinen. Erilaiset asiakkaat on otettu huomioon näyttelyn ripustuksessa ja sen materiaaleissa. Tiedote on myös selkokielellä ja teoslaput pistekirjoituksella.

Kehona-näyttely on Kymenlaakson museon Kulttuuripolku-kohde kotkalaisille ekaluokkalaisille. Näyttely on avoinna Merikeskus Vellamossa 28.4.2019 asti.
Tekstin on kirjoittanut Kymenlaakson museon amanuenssi Mirkka Kallio

Kommentit