Liutu, Horisontti. Kuva: Eero Laajo


Jarkko Liutun HorisonttiKuvanveistäjä Jarkko Liutulta on tilattu taideteos Vuoksenniskan koulukeskusta varten. Hankinta liittyy Imatralla meneillään olevaan koulu- ja päiväkotiuudistukseen.

https://www.imatra.fi/palveluverkkouudistusAjatuksena on ollut, että koulut keskitetään kolmeen paikkaan: Vuoksenniskalle, Mansikkalaan ja Imatrankoskelle. Samalla uusiin rakennuksiin hankitaan taideteokset %-periaatteen mukaisesti.
Jarkko Liutun teos on jo valmistunut. Mansikkalaan on tulossa Vesa-Ville Saarisen ja Sirpa Hynnisen teos. Kosken koulukeskuksen kilpailuaika ei ole vielä päättynyt.


Liutu: Horisontti. Kuva: Eero Laajo


Jarkko Liutu on syntynyt Imatralla ja ollut oppilaana Vuoksenniskan vanhassa koulussa. Hän on opiskellut mm. Saimaan ammattikorkeakoulun kuvataiteen yksikössä. Nykyisin hän asuu ja työskentelee Savonlinnassa.

Liutun tänä vuonna valmistuneen teoksen nimi on Horisontti. Se koostuu kolmesta osasta, uuden rakennuksen seinässä olevasta variksesta, keskellä piha-aluetta olevasta puunrungosta ja oksalla istuvasta hahmosta sekä vanhan koulurakennuksen päädyssä olevasta lintuparvesta. Materiaaleina ovat alumiini ja pronssi.

Liutu: Horisontti. Kuva Eero Laajo

Varis näkyy juuri ja juuri rakennuksen seinässä vasemmalla noin 2 m räystään alapuolella ja noin 2,5 metriä ennen päätyä. Lintuparvi jää puunrungon ja istuvan hahmon oikealle puolelle eikä näy yleiskuvassa, kuten ei vanhan koulurakennuksen päätykään.

Alumiininen puu ja pronssinen poika painavat noin 200 kiloa. Korkeutta on noin 3,5 metriä. Seinällä oleva varis oli alun perin ajateltu räystäällä seisovaksi. Rakennusteknisten syiden takia se päätyi kuitenkin seinään kiinnitetyn tapin päälle.

Liutu, Horisontti. Kuva: Eero Laajo

Liutu sanoo, että luontoajatus on hänelle tärkeä, että luonnontieteet olivat koulullekin ominaisia asioita. Teoksen voi nähdä nykyajan muunnelmana Gallen-Kallelan 1884 valmistuneesta maalauksesta Poika ja varis. Kaikenlaiset muutkin mielleyhtymät ovat tervetulleita.
Vuoksenniskan koulukeskuksen uudisrakennus
valmistui toukokuussa 2019. Suunnittelijana oli K-Suunnittelun arkkitehti Kimmo Hartikainen. Taidehankinnan asiantuntijana toimi taidegraafikko Reetta Ahonen.

 Kirjoittaja on Imatran taidemuseon intendentti Eero LaajoKimmo Hartikainen, Vuoksenniskan koulu, 2019. Kuva: Eero Laajo

Kommentit