Uusi julkisen taiteen teos Lappeenrannassa

Lappeenranta on viime vuosina saanut useita uusia julkisen taiteen teoksia, kuten viime lokakuussa julkistetun Pave Maijasen muistoteoksen eli Lavalla-nimisen pronssiveistoksen (Harri Ahonen, 2023). Uusimpana Lappeenrannan joukkoon liittyy kuvataiteilija Eeva-Mari Haikalan teos Tarinaranta, tapahtumallinen teos, joka sijoittuu eri puolille Lappeenrannan kaupunkialuetta.


Tarinaranta on taiteilijan vuonna 2022 aloittama ja Lappeenrannan taidemuseon kanssa yhteistyössä tekemä taideprojekti, joka perustuu Lappeenrannassa koettuihin tarinoihin ja muistoihin. Projektin ensimmäisessä vaiheessa yleisöltä pyydettiin avoimella haulla Lappeenrantaan liittyviä omakohtaisia tarinoita, muistoja, kokemuksia. Keskeistä tarinoissa oli niiden henkilökohtaisuus ja todellinen sijainti eli niiden tuli sijoittua johonkin oikeaan paikkaan. Saatujen tarinoiden joukosta taiteilija valitsi 11 kpl teoksensa jatkotyöstöön. 


Toisessa vaiheessa talvella 2023 taiteilija kutsui lappeenrantalaisia liikkeelliseen työpajaan, jossa työstettiin kehollisia harjoitteita kerättyjen tarinoiden pohjalta yhdessä koreografi-tanssija Meri Pajunpään kanssa. Toteutettavat tarinat oli tuolloin jo valittu, ja liiketyöpajan osallistujat pääsivät työstämään kuhunkin tarinaan luotavaa kehollista harjoitetta.


Kuvassa on huone, jossa on paljon ihmisiä seisomassa hieman eri asennoissa.
Liiketyöpaja Lauritsala-talolla tammikuussa 2023. Kuva: Eeva-Mari Haikala.

Projektin lopullinen muoto on sarja julkiseen tilaan sijoitettuja, katsojia aktivoivia teoksia. Teos toimii monella tasolla henkilökohtaisesti. Lähtökohtana ovat kerrotut omakohtaiset muistot, ja lopputuloksena jokainen ohikulkija voi osallistua teokseen itse, kun on lukenut kuhunkin teoslaattaan kirjoitetun kehotuksen.

Kuvassa on penkin osa, jossa on laatta. Taustalla on tiilirakennuksia.
Yksi Eeva-Mari Haikalan Tarinaranta-teoksen laatoista paikoilleen kiinnitettynä. Kuva: Sinikka Myyrä 2024.

Lauantaina 25.5.2024 vietimme Tarinarannan julkistustilaisuutta. Samalla paljastettiin Tarinaranta-laattojen sijainnit. Jos et päässyt lauantaina paikalle kuulemaan laattojen sijainteja, tässä vinkki mistä niitä voi etsiä:

1. Rakuunamäki
2. Lentokenttä (sisätiloissa)
3. Pusupuisto
4. Oleksi
5. Rakuunamäki (lähellä makeistehdasta)
6. Linnoitus
7. Kansalaistori
8. Kisapuisto (suuntaa ulkokentälle päin)
9. Kisapuisto (suuntaa katsomoon)
10. Kauppakatu (lähellä entistä yökerhoa)
11. Oikokatu


Kuvassa on huone, jossa on paljon ihmisiä kuuntelemassa yhtä ihmistä.
Tarinarannan julkistustilaisuus 25.5.2024. Kuva: Sinikka Myyrä.


Tarinaranta-teos kuuluu Lappeenrannan taidemuseon kokoelmaan. Hanketta on rahoittanut Suomen Kulttuurirahasto ja Suomen Kulttuurirahaston Etelä-Karjalan rahasto.

Kuvassa istuu naishenkilö kaiteeseen kiinnitetyn laatan edessä.
Eeva-Mari Haikala ja yksi Tarinarannan laatoista. Kuva: Sinikka Myyrä 2024.


Eeva-Mari Haikala on lappeenrantalaislähtöinen kuvataiteilija, joka työskentelee media- ja performanssitaiteen parissa. Haikala on opiskellut Taideteollisessa korkeakoulussa ja Helsingin yliopistossa, ja valmistunut filosofian tohtoriksi University of Roehamptonista Lontoosta vuonna 2016. Hän on pitänyt useita yksityisnäyttelyitä kotimaassa sekä osallistunut lukuisiin ryhmänäyttelyihin maailmanlaajuisesti. Haikalan teoksia kuuluu muun muassa Lappeenrannan taidemuseon, Kiasman ja HAM:in kokoelmiin.


Kirjoittanut Sinikka Myyrä, amanuenssi, Lappeenrannan taidemuseo


Kommentit