Unikudelmia, unia, alitajuntaa ja painajaisia Kotkaan keväällä 2018

Kävimme lokakuun alussa katsomassa Unikudelmia -näyttelyn Helsingissä Annantalolla. Retkeen osallistuivat museomestari Matti, konservaattori Jaana, kehittämispäällikkö Annika, museolehtori Maarit ja amanuenssi Mirkka. Näyttely on tulossa Kotkaan 26.1.-6.4.2018.


Unikudelmia on Valveen sanataidekoulun näyttelytuotanto. Kulttuuritalo Valve on osa Oulun kaupungin sivistys- ja kulttuuripalveluita. Näyttelyä on ollut tekemässä seitsemän hengen työryhmä ja lisäksi 12 taiteilijaa, sekä useita eri alojen osaajia.

Valveen porukka on aiemmin tehnyt palkitun Saareen -näyttelyn, joka oli Suomen  Merimuseolla vuonna 2013. Saareen -näyttely sai Onnimanni -palkinnon ansioistaan lukemisen edistämisessä. Palkinto myönnetään yksilölle tai yhteisölle, joka on ansioitunut lasten- ja nuortenkirjallisuuden aseman edistäjänä.

Kuva: Unikudelmia -näyttelyn pehmolelumeri, kuvaaja: Jaana Kataja

Unikudelmia -näyttelyssä esitellään uneen liittyviä lastenkirjoja. Kirjat käsittelivät unia, alitajuntaa ja painajaisia. Omasta lapsuudestani muistan näyttelyn yli 30 kirjasta ainakin Uppo-Nallen, Onnelin ja Annelin, sekä Nunnun. Lapsilleni olen lukenut Tatua ja Patua. Esiteltyjen kirjojen tuttuus onkin ehkä kiinni näyttelyvieraan iästä ja harrastuneisuudesta. Kirjoihin liittyy sanataidemateriaali, mutta miksikä ei ensin voisi nähdä näyttelyä ja tutustua kirjoihin vasta jälkikäteen.

Juttelimme näyttelysuunnittelija Mauri Tahvosen ja vastaava tuottaja Pirjetta Mularin kanssa. Teemu Savukurki kertoi opastuksista. Näyttelyssä oli siellä ollessamme ranskankielisen koulun ryhmä esikouluikäisiä lapsia ja he tuntuivat viihtyvän hyvin, vaikka suurinta osaa esitellyistä kirjoista ei ehkä ole olemassa kuin suomenkielisenä versiona. Näyttelyistä voi siis nauttia puhtaasti esteettisenä elämyksenä.
Huijarisänkykauppiaan sänky Tatun ja Patun oudosta unikirjasta
Kuva: Juuso Haarala

Lukemisen aihe on ajankohtainen, sillä suomalaiset ovat Pisa-tuloksissa huipulla, mutta suunta on alaspäin. Lukukeskuksen mukaan lapselle lukemisella on edelleen yhteys parempaan koulumyönteisyyteen ja sitä kautta menestymiseen koulussa. Lukutaidon huonontuminen vaikuttaa kaikkeen oppimiseen. Kun lapset lukevat vähän, sanavarasto surkastuu; Ylen tutkimuksen mukaan 17-vuotias saattaa hallita 50 000–70 000 sanaa, mutta toisaalta vain runsaat 15 000. Lukemisella on todettu olevan lukuisia terveyttä ja hyvinvointia edistäviä vaikutuksia, kuten, että lukeminen edistää rauhoittumista ja sitä kautta keskittymiskykyä, pitkäaikaismuistia ja tarinanhallintaa.

Valtakunnallista Satupäivää vietetään Sadun nimipäivänä 18.10.

Unikudelmia Kotkassa Kymenlaakson museossa 26.1.-6.4.2018. 

Kirjoittaja on Mirkka Kallio , joka toimii Kymenlaakson  museon amanuenssina. 

Kommentit