Kotkan uudet muraalit

Osana UPEA -taidefestivaalia Kotkaan maalattiin syksyllä 2018 kaksi uutta seinämaalausta eli muraalia. Kotkaan tuli UPEA -festivaalin kautta vuonna 2017 nimimerkillä Smug maalaavan Sam Batesin seinämaalaus. Sen maalaamisprosessi herätti paljon mielenkiintoa ja valmis teos ilahtunutta keskustelua. Osoitteeseen Kotkankatu 12 maalattu nimetön teos kulkee kansan suussa nimellä Mies ja rotta. Kaupunkilaiset olivat ensimmäiseen muraaliin tyytyväisiä ja positiivinen palaute sai aikaan varsinaista yhteisöllisyyttä.


UPEA -taidefestivaali järjestettiin kolmatta kertaa. Sen ajatuksena on kannustaa ihmisiä tutustumaan julkiseen taiteeseen. Kaupunkitaidefestivaalin järjestää Upeart-taidekollektiivi. Vuonna 2016 maalattiin yhdeksän taideteosta seitsemässä kaupungissa, vuonna 2017 maalattiin 13 taideteosta ja tänä vuonna tehtiin taideteoksia 20 kohteeseen.

Helen Bur maalaa pensseleillä. Hänen maalausjälkensä tuo mieleen vesivärimaalauksen. Kuvat Mirkka Kallio/ Kymenlaakson museo

Englantilaisen Helen Burin Satamakatu 4:n seinässä sijaitseva maalaus käsittelee yhteisöllisyyttä ja kierrätystä. Inspiraationsa hän sai kierrätys- ja pyöräpajoista. Teema sopii hyvin myös teoksen paikkaan, sillä siinä toimiva Nelosteatteri on teatteri-, tanssi- ja musiikkiryhmien, sekä kulttuurijärjestöjen ja muiden yhteisöjen kokous- ja harjoitustila. Maalauksessa vanha ja nuori nainen korjaavat yhdessä tavaroita kestävän kehityksen hengessä.




Siinä missä Helen Bur kuvaa jokapäiväisiä hahmoja käyttäen todenmukaista kuvaamistapaa, toinen Kotkaan maalattu seinämaalaus, ukrainalaisen Waone Interesni Kazkin “Spirit of antique book“ kuvaa mystistä, tunnelmaltaan epätodellista fantasiamaailmaa. Taiteilija itse on kommentoinut, että hän halusi kuvata hetkeä, jolloin lukija täysin uppoutuu kirjaan. Teos sijaitsee osoitteessa Kymenlaaksonkatu 12.

Taiteilija Waone on oikealta nimeltään Vladimir Manzhos (Мaнжос). Hän aloitti graffitien maalaamisen vuonna 1999 kotikaupungissaan Kiovassa. Interesni Kazki, joka tarkoittaa mielenkiintoisia satuja tai tarinoita, oli Manzhosin ja hänen taiteilijakollegansa Aleksei Bordusovin eli Aecin nimimerkki. He kehittivät uskonnollisuutta, kansantaidetta ja populaarikulttuuria yhdistelevän tyylinsä yhdessä. Vuodesta 2016 lähtien Waone on maalannut itsenäisesti.


Waone olisi mielellään maalannut mustavalkoisen kuvan, mutta taloyhtiö toivoi värikästä seinää vastapainona syksyn ja talven harmaudelle. Kuvat Mirkka Kallio/ Kymenlaakson museo


Kotkan Nelosteatterin teoksen toteuttamisessa ovat olleet mukana Kotkan kaupunki, Tikkurila ja Pintaväri. Kymenlaaksonkadun teoksen toteuttamisessa on edellisten lisäksi mukana Asunto Oy Kotkan RM-Talo.


Kirjoittaja Mirkka Kallio toimii Kymenlaakson museon amanuenssina

Kommentit