Taidemuseoiden yhteisblogi kaakosta

Kolme henkilöä museosalissa ja kuvataidetta.
Kuvassa Lappeenrannan museoiden teknistä tiimiä purkamassa Annu Vertanen – Huokoinen matriisi -näyttelyä. Kuva otettu teoksen Contemplating White and blue (2016, puupiirros gozolle ja silkille, digitaalinen vedos, teräs) läpi. Taustalla teoksia Lippu-sarjasta. Annu Vertasen retrospektiivi oli esillä Lappeenrannan taidemuseossa 25.9.2021  16.1.2022. 

Tervetuloa blogimme ääreen! Me, Lappeenrannan taidemuseo, Kouvolan taidemuseo Poikilo, Kymenlaakson museo ja Imatran taidemuseo, pidämme tätä blogia yhdessä. Blogin nimi on Kaakkuri. Nimi viittaa Kaakkois-Suomeen, museoidemme toiminta-alueeseen.  

Alkujaan blogimme oli painettu tiedotuslehti – ensimmäinen julkaisumme on vuodelta 2000. Vuosina 2015 ja 2016 Kaakkuri toimi verkkolehtenä. Viisi vuotta sitten aloimme ilmestyä blogina, jota kutsuimme tiedotusblogiksi. Tämän vuoden alusta olemme yksinkertaisesti blogi, Kaakkois-Suomen taidemuseoiden blogi.


Taideväeltä taiteesta kiinnostuneille

Blogipalvelumme kautta meille kertyy tilastoa tekstiemme lukijamääristä. Palvelu kutsuu blogitekstien avauksia näyttökerroiksi. Blogimme lukijoita onkin luonteva ajatella katselijoina: Kaakkuri-blogi painottuu visuaalisiin taiteisiin, ja se sisältää runsaasti kuvia. Julkaisujamme voi halutessaan vain katsella.

Tekstejämme kirjoittaa paitsi museoiden oma henkilökunta – amanuenssit, intendentit ja museoiden johtajat – myös museolaitoksen ulkopuolinen taideväki. Vakiokirjoittajien ohella kirjoittajiemme joukkoon kuuluu esimerkiksi toimittajia ja taideopettajia.


Monimuotoisia tekstejä omista lähtökohdista

Jaamme vuosittain kirjoitusvuorot museoiden kesken. Tässäkin blogitekstissä museot on lueteltu kirjoitusvuorojärjetyksessä: vuoden ensimmäinen blogaus on tavannut tulla Lappeenrannasta. Emme päätä kirjoitusaiheita yhdessä ennalta, vaan kukin saa kirjoittaa tekstin omista lähtökohdistaan omia vahvuuksiaan hyödyntäen. Näin syntyy erilaisia tekstejä, joissa pystytään tekemään näkyväksi sitä, mikä ehkä muuten jäisi näkymättömiin.  

Hahmottelimme blogimuotoon siirtyessämme kriteerejä blogitekstille: pituus noin yksi sivu, kuvia viisi tai kuusi. Todellisuudessa tekstimme eivät noudata mitään tiettyä muotoa. Teksti voi sisältää paljon kuvia ja vähän tekstiä, tai se voi olla artikkelimaisempi, sisältäen esimerkiksi lähdetietoja.

Meitä kirjoittajia yhdistää innostus taiteeseen. Haluamme jakaa lukijoidemme kanssa ajatuksia ja tietoa. Yksi toimituksellinen periaate on, että tekstit kirjoitetaan ajankohtaisista aiheista. Kirjoittaminen voi näin olla meille myös kanava pohtia parhaillaan työn alla olevia asioita.


Ajankohtaisista aiheista kerran kuussa

Julkaisemme yhden, toisinaan useamman, ajankohtaisen tekstin joka kuukausi. Ajankohtaisuuden ymmärrämme blogissamme laajasti: monet kirjoituksistamme liittyvät historia-aiheisiin, ja perustavien asioiden kuten taiteen ja taidemuseon tarkoituksen pohtiminen taas on aina ajankohtaista.

Olemme blogissamme kertoneet näyttelyistämme Lappeenrannassa, Kouvolassa, Kotkassa ja Imatralla. Toisinaan olemme keskittyneet yksittäisiin taiteilijoihin – niin paikallisiin, suomalaisiin kuin muun maalaisiin – tai kokoelmateoksiin, -hankintoihin tai -lahjoituksiin. Meitä ovat niin ikään kiinnostaneet julkinen taide, rakennustaide, taiteen koulutus ja moottoritien väyläestetiikka.

Olemme kirjoittaneet monipuolisesti näyttelytoiminnan eri puolista: näyttelyistä, jotka esittelevät paikallisia, pitkän uran tehneitä taiteilijoita; lapsille suunnatuista näyttelyistä; näyttelyistä, jotka on jouduttu sulkemaan; nuorten näyttelykäynneistä; museomestareista näyttelyiden takana; näyttelyteksteistä; näyttelyiden kuratoimisesta; näyttelyiden kävijämääristä; palkintonäyttelyistä; olemme kirjoittaneet menneistäkin näyttelyistä. Tekstimme ovat valottaneet eri taidemuotoja ja -tekniikoita tai näyttelyprosessia taiteilijan näkökulmasta.

Uusi juttu julkaistaan blogiin aina kuun puolivälin tienoilla. Jaamme blogia omille sidosryhmillemme sekä some-kanavillamme Facebookissa, Instagramissa ja Twitterissä. Hashtagimme on #kaakkuri.

Kaakkuri on vapaasti luettavissa ja katseltavissa. Blogiin voi jättää kommentteja, ja jatkossa kaikkien blogitekstiemme loppuun merkitään kirjoittajan nimen lisäksi yhteystiedot. Otamme vastaan myös juttuehdotuksia ja -ideoita – uudet näkökulmat ovat tervetulleita.

Ensi kuussa blogimme tulee Kymenlaakson museosta, Kotkasta.


 

Petra Lukkari

petra.p.lukkari[at]lappeenranta.fi

kirjoittaja toimii museolehtori-tiedottajana Lappeenrannan museoissa




Kommentit