Kotkan Meripäivät on järjestetty vuodesta 1962 alkaen. Kymenlaakson museo juhlistaa Meripäivien täysiä vuosia valokuvanäyttelyllä Merikeskus Vellamon Ruumassa ja Kotkan pääkirjastolla 31.5.-26.8.
Paraatitytöt
saapuvat torille Meripäivien avajaisissa. Kuva: Kymenlaakson museo |
Meripäivät ovat koko perheen tapahtuma, jossa on tarjolla monenlaista. Ajankohtana on ollut yleisimmin heinäkuun loppu tai elokuun alku ja paikkana Kotkansaari. Tapahtuma alkaa virallisesti Keskuskatua pitkin kulkevalla avajaisparaatilla torstaina kello 18.00 ja päättyy sunnuntaina.
Torilla
tavataan! Kuva: Kymenlaakson museo |
Meripäivät perustettiin Kotkassa jo järjestetyn Kesäyön tempauksen tilalle. Puuhamiehinä toimivat kaupunginjohtaja Martti Viitanen, poliisimestari Eero Kettunen, sekä Nuorkauppakamarin Arvo A. V. Mäki. Ajatuksena oli saada juhliin merellisempää, paikallista ja kansainvälistä sisältöä.
Ensimmäisenä vuonna Ruukinkadun päässä, Norskan kalliolla, noin nykyisen poliisilaitoksen kohdalla oli tanssilava. Sen viereen, Oy Cadenius ja Grahnilta vapautuneeseen varastorakennukseen, tehtiin tuontia ja vientiä esittelevä näyttely, jonka toinen pää oli sisustettu Sotainvalidien Veljesliiton ravintolaksi. Sodan jälkeen ensimmäisessä laivastovierailussa mukana olivat lippulaiva Matti Kurki, miinalaiva Ruotsinsalmi, raivaaja Rymättylä ja neljä moottoritykkivenettä.
A.V.
Mäki oli yksi ensimmäisten Meripäivien puuhamiehistä. Ankkurikotka-logon
suunnitteli Kimmo Kaivanto. Kuva: Kymenlaakson museo |
Tästä alusta muodostuivat nykyiset Meripäivät konsertteineen, joissa vuosien varrella on esitetty monipuolisesti eri musiikkilajeja. On ollut jazzia, katuteatteria ja soittoa. Pitkänä perinteenä jatkuneet Merimieslaulufestivaalit pidettiin ensikertaa vuonna 1980. Konserteissa on kunnioitettu Kotkan omaa Junnu Vainiota sekä hänen musiikillaan että hänen nimeään kantavalla musiikkipalkinnollakin.
Kävijätutkimuksen mukaan Meripäiväparaati on meripäivien ohjelmanumeroista suosituimpia. Värikkäässä kulkueessa esiintyvät paikalliset yhdistykset, seurat ja harrastusporukat. Kotkan naisvoimistelijoiden Paraatitytöt ovat johtaneet paraatikulkuetta vuodesta 1976. Kotkan ja Haminan nuoriso-orkesteri soittaa perinteisesti kappaleen Ankkurit ylös! Paraatin päättyessä kansa siirtyy torille.
Merimieslaulufestivaali
vuonna 1990. Kuva: Kymenlaakson museo |
Basaarimainen tunnelma Meripäiville keksittiin jo tapahtuman alkuvuosina. 1960-luvulla suurten ihmisjoukkojen ruokkiminen ja majoittaminen oli haaste, johon vuosien mittaan on vastattu erilaisin keinoin. Merimarkkinat alkoivat vuonna 1966 Keskuskadulta ja muun muassa seurat ja poliittiset puolueet ovat keränneet rahaa toimintaansa talkoilemalla telttaravintoloissa.
Alkuvuosina huvitusta tarjosi Sariolan huvipuisto, sitten Tivoli Seiterä. Esimerkiksi Meripäivillä 1967 oli tarjolla muun muassa surmanajoa, naurusali, taikureita, käärmetanssijatar, lentokaruselli ja pelejä. Ensimmäiset Lasten Meripäivät järjestivät Kaisa Kivioja ja Virve Poutanen Kotkan vanhalla paloasemalla 1983. Sittemmin Lasten Meripäivien artisteina on ollut paikallisia, mutta myös valtakunnallisia muusikoita ja esittäviä taiteilijoita.
M. A.
Numminen ja Pedro Hietanen Lasten meripäivillä. Kuva: Kymenlaakson museo |
Satamaliikenne keskustassa loppui 2000-luvun taitteessa, joten 1999 Meripäivät järjestettiin Kantasatamassa, mikä myös mahdollisti suurempien konserttien rakentamisen. Satamassa oli kulutusta kestävää asfalttipintaa ja sähköistä äänentoistoa voitiin käyttää paremmin. Ja Kantasatamassa meri on tietenkin lähellä.
Tapahtumassa on soudun, purjehduksen ja moottoriveneilyn lisäksi ollut muun muassa juoksua, koripalloa ja pellehyppyjä. The Tall Ships Races -purjehdustapahtuma on järjestetty Kotkassa vuosina 1992, 2007 ja 2017.
Sibeliuksen
puiston suihkulähteen vaahdottaminen Fairyllä on hauska, uusi juttu, jota
kukaan muu ei ole vielä keksinyt.. Kuva: Kymenlaakson museo |
Viiden kilometrin kävelylle Kotkansaaren ympäri mahtuu yhdeksän eri puistoa. Meripäivien aikana nämä puistot ovat nuorison ja myös vähän vanhempien ihmisten tapaamis- ja oleskelupaikkana. Lämpimät säät ja suuren kävijämäärän huomioiden Kotkan Meripäivät sujuvat yleensä rauhallisesti. Parasta Meripäivillä on tunnelma, joka tulee auringosta, meren tuoksusta, iloisista ihmisistä ja hyvästä merikaupungin meiningistä!
Mirkka Kallio
mirkka.kallio[at]kotka.fi
kirjoittaja on Kymenlaakson museon amanuenssi
Ensi kuussa blogimme tulee Kouvolan taidemuseo Poikilosta.
Kommentit
Lähetä kommentti