Taide matkaa sairaaloihin ja palvelutaloihin

Alkukesän blogijutussa kerroimme maistiaisia Lappeenrannan taidemuseon Kokoelmanäyttely isolla Koolla -kesänäyttelystä, ks. http://kaakkurin.blogspot.com/2022/05/maistiaisia-kesan-kokoelmanayttelysta.html . Näyttelyn ideana oli esitellä erilaisia kokoelmia, joita taidemuseoltamme löytyy. Yksi museon monista erilaisista kokoelmista on Sairaala- ja Palvelukoti-artoteekkikokoelma, josta kerron tässä kirjoituksessa hieman lisää. 


Taideteos, johon on kuvattu neliapila ja leppäkerttu.
Tiinalotta Särmölän grafiikanteos Lennä, lennä...(2013) on ostettu Palvelukoti-artoteekkia varten. Kuva: Lappeenrannan museot 2022.


Sairaala-artoteekki Etelä-Karjalan keskussairaalassa

Nimi artoteekki tarkoittaa yleisesti taidelainaamoa, josta taidetta voi lainata itselleen kuukausimaksulla. Taidelainaustoimintaa on maailmalla ollut olemassa jo 1800-luvulla, mutta Suomeen se rantautui 1970-luvulla. Sairaalataide on niin ikään jo yleisesti tunnettu käsite. Sairaalataide -aiheisia postauksia julkaistaan esimerkiksi Hurmioitunut -blogissa: https://hurmioitunut.blogspot.com/search/label/sairaalataide .

Sairaala-artoteekki sen sijaan on Kaakon taiteen luoma oma konsepti, jonka ideana on sairaalaympäristöön viihtyisyyttä luova taidelainaamo. Sairaalan oman taidelainaamon tarkoitus on ilahduttaa sairaalan potilaita ja henkilökuntaa. Etelä-Karjalan keskussairaalaan vuonna 2018 kehitetty Sairaala-artoteekkikokoelma on ollut ensimmäinen laatuaan Suomessa, ja herättänyt laajaa kiinnostusta niin sote- kuin taiteen kentälläkin. Toimintaa koordinoi Kaakon taide, ja se on toteutettu yhteistyössä Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksoten kanssa.


Maalaus, jossa on hahmoja turkoosin värisellä pohjalla.
Atte Pajun akryylilevylle maalaama Kassiopeijan bakkanaalit (2015) kuuluu Sairaala-artoteekkiin. Kuva: Lappeenrannan museot 2021.


Sairaala-artoteekki toimii niin, että Etelä-Karjalan keskussairaalan kahviossa esillä olevia Artoteekkigallerian teoksia saa lainata maksutta tietyille osastoille ja potilashuoneisiin sairaalan sisäisesti. Teokset toimitetaan paikoillensa lainapyyntöjen jälkeen. Sairaala-artoteekista kerrotaan myös Eksoten verkkosivuilla: https://eksote.fi/asiakkaalle/tarvitsetko-apua/voi-hyvin/kulttuurihyvinvointi/ .

Toiminnan kokeilujakso aloitettiin keskussairaalassa vuonna 2018, mitä edelsi Kaakon taiteen tekemä selvitystyö ja tutustumiskäynnit kotimaisiin ja ulkomaisiin kohteisiin, joissa taidetta on sijoitettu sairaalaympäristöön. Teoshankinnoissa kuultiin myös sairaalan henkilökuntaa ja asiakaskunnan edustusta. Sairaala-artoteekkikokoelman runko eli pääosa teoksista vietiin keskussairaalaan vuoden 2019 lopulla. Sen jälkeen kokoelmaa on myös kartutettu ja se sisältää nyt yhteensä 26 teosta. 


Yhdeksän taulua, jotka ovat esillä seinähyllyillä. Etualalla on ihminen, jolla on maski kasvoillaan..
Lappeenrannan taidemuseon henkilökuntaa katsomassa Artoteekkigallerian teoksia keskussairaalan kahviossa. Tästä teoksia voi pyytää lainaksi tietyille osastoille sairaalassa. Kuva: Sinikka Myyrä 2021.


Palvelukoti-artoteekki – taidetta kaakkoissuomalaisiin palvelukoteihin

Tänä vuonna Sairaala-artoteekille saadaan jatkoa, sillä toimintaa laajennetaan Etelä-Karjalan keskussairaalan lisäksi muutamaan Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson palvelukotiin, joihin Kaakon taide on ostanut yhteensä 40 teosta. Sekä Kaakon taiteen että Lappeenrannan taidemuseon toiminta-alueena on koko Kaakkois-Suomi, joten teoksia viedään yhteensä neljään lappeenrantalaiseen ja kouvolalaiseen palvelukotiin: Eksoten ylläpitämään Penttiläntien palvelukotiin Joutsenossa, Ortamonpuiston palvelukotiin Lappeenrannassa, Rautakorven Palveluasuntoihin Myllykoskella sekä Palvelukeskus Valkealan Iltatähteen Valkealassa.


Taideteos, johon on kuvattu lintu ja puunoksa keltaiselle taustalle.
Heta Kanasen grafiikanteos Kultainen maisema (2014) viedään palvelukotiin ilahduttamaan asukkaita ja henkilökuntaa. Kuva: Lappeenrannan museot 2022.

Sairaala-artoteekin ja Palvelukoti-artoteekin teokset ovat kaakkoissuomalaisten taiteilijoiden teoksia, jotka on ostettu pääasiassa Lappeenrannan ja Kotkan taidelainaamoista. Kokoelmaan kuuluu muun muassa grafiikkaa, akvarelleja, valokuvia ja sekatekniikalla toteutettuja teoksia. Kokoelmaa on rahoitettu Karjalan Kulttuurirahaston, Taiteen edistämiskeskuksen ja Lappeenrannan kaupungin avustuksilla.

Kokoelman teokset ovat osa Lappeenrannan kaupungin taidekokoelmaa, joten ne on ostamisen jälkeen tuotu taidemuseolle luetteloitavaksi ja valokuvattavaksi sekä tarvittaessa kehystetty. Tämän jälkeen teokset ovat valmiita matkaamaan uusiin sijoituskoteihinsa – palvelukoteihin valitut teokset viedään paikoilleen syksyllä 2022. Jatkossa niitä on mahdollista esimerkiksi vaihdella palvelutalojen välillä.


Sinikka Hurskaisen akryylimaalauksen Ulkopuoliset (2018) tuleva sijoituspaikka on palvelukoti. Kuva: Lappeenrannan museot 2021.


Kirjoittaja Sinikka Myyrä työskentelee Lappeenrannan taidemuseossa, joka toimii Kaakkois-Suomen alueellisena vastuumuseona.


Kommentit