Pieniä metsänhenkiä Metsä – Kaakko22/23 -näyttelyn siimeksessä

Kuvassa on valkoinen pöytä, jossa on esillä useita pieniä savitöitä.
Taidetestaajien savitöitä esillä Lappeenrannan taidemuseon lasikäytävällä joulukuussa 2023.


Taidetestaajat tutustumassa metsään

Marras- ja joulukuussa 2023 Lappeenrannan taidemuseon ja Lappeenrannan kuvataidekoulun toteuttamassa Taidetestauksessa vieraili noin 350 oppilasta. Taidemuseolla oppilaat tutustuivat esillä olleeseen Metsä – Kaakko22/23 -näyttelyyn.

Tämän jälkeen Taidetestaajat suuntasivat kuvataidekoululle ja tekivät savesta oman metsän henkensä. Näistä teoksista luotiin Metsän henki -aiheinen näyttely Lappeenrannan taidemuseon lasikäytävälle. Näyttely oli esillä Metsä – Kaakko22/23 -näyttelyn loppuun saakka.


Taidetestaajat on Suomen suurin kulttuurikasvatusohjelma, joka tarjoaa kaikille Suomen kahdeksasluokkalaisille vierailun korkealaatuisen taiteen pariin. Lappeenrannan museot ovat toimineet Taidetestaajien toteuttavana taidelaitoksena vuodesta 2017 lähtien. Taidetestauksen sisällöstä on kirjoitettu Kaakkuriin sen ensimmäisenä vuonna.


Metsän hengen teema sitoutuu myös Metsä 
– Kaakko22/23 -näyttelyyn. Suomalaisessa mytologiassa metsä on oleellisessa asemassa ja luonnossa kulkiessa sitä piti muistaa kunnioittaa. Erilaiset henget ja luonnonjumalat antoivat elinkeinon metsää hyödyntävälle (kts. esim. Yle). Metsä näyttelyn teemana antaa jo itsessään valtavat mahdollisuudet eri lähestymistapoihin ja tulkintoihin. Metsää käytetään hyödyksi kuitenkin eri tavalla nyt kuin mytologiatarinoiden muodostumisen aikoihin.Kuvassa on useita pöytiä, joissa on esillä useita pieniä savitöitä. Taustalla roikkuu valkoisia paperilappuja.
Savipatsaita oli runsaasti ja näyttely täydentyi - tässä kuvassa vain osa teoksista.

Tutkimista ja tulkintoja

Taidetestaajat tulkitsivat metsän hengen teemaa monipuolisesti ja antaumuksella. Osa löysi innoituksensa luonnosta, esimerkiksi sienistä, kasveista tai eläimistä. Myös valmiit metsän otukset, kuten erilaiset peikko-hahmot, saivat edustusta. Jotkut leikkivät muodolla ja loivat hahmoja mielikuvituksen voimalla. Rohkeus kokeilla näkyy savitöissä.

Alla otos metsänhenkien monipuolisuudesta.


Kuvassa on savityö.

Kuvassa on useita savitöitä.

Kuvassa on useita savitöitä.

Kuvassa on savityö.

Kuvassa on useita savitöitä.

Kuvassa on kolme savityötä.

Kuvassa on useita savitöitä.

Kuvassa on useita savitöitä.

Kuvassa on useita savitöitä.

Kuvassa on useita savitöitä.

Kuvassa on useita savitöitä.

Kuvassa on useita savitöitä.

Kuvassa on useita savitöitä.

Kuvassa on useita savitöitä.

Metsä on merkityksellinen monelle

Kun Taidetestaajat olivat käymässä taidemuseolla, heillä oli tehtävänä myös pohtia piirtäen ja kirjoittaen omaa lempipaikkaansa luonnossa. Millainen se on, entä mitä sieltä löytyy? Jokaisella on oma henkilökohtainen suhteensa luontoon ja metsään ja harvoin yhden lempipaikka on sitä toiselle. Kuitenkin monta pohdintaa yhdisti irtautuminen muusta hektisestä elämästä - paikka koettiin usein rauhallisena, kauniina ja raikkaana. Paikkaan liittyi useita muistoja tai aistikokemuksia.

Metsä on tärkeä paikka monelle ja se voi olla sitä myös nuorille. Se voi innoittaa suuresti esimerkiksi taiteen tekemiseen ja luomiseen, mutta se antaa paljon muutakin niin menneisyydessä, nykyajassa ja toivon mukaan tulevassa. Aikojen muuttuessa metsä kuitenkin säilyttää alkuperäisen salaperäisyytensä.


Kuvassa on paperilappu, jossa lukee: hämärä, rakas, salaperäinen

Kuvassa on paperilappu, jossa on piirros öisestä metsästä ja teltasta


Kirjoittanut Sonja Kinnunen, Lappeenrannan museoiden yleisötyön ja viestinnän amanuenssi.


Kommentit